Странице

уторак, октобар 02, 2012

Gozba za knjiškog moljca - Sajamski n-toboj, disciplina kros


Prva disciplina sajamskog n-toboja je kros kroz sajtove izdavača. Počinjemo baš sa ovom disciplinom, budući da ona najduže traje, od momenta kada otvorite prvi sajt nekog izdavača, pa do poslednjeg dana sajma knjiga. Jer, višegodišnje (kahm, nećemo reći i decenijsko) i višednevno sprintanje kroz hale me je naučilo da izdavači vrlo često najzanimljivije knjige objave baš poslednjeg dana sajma i baš se tog dana ta knjiga nađe tamo. Jednom sam recimo, pokušala da ih pređem, napravila sam se pametna i otišla da ih kupim u njihovoj knjižari, ali vraga! Jeste da je knjiga izašla tog dana, ali su celokupni tiraž poslali na sajam.


Elem, skuvajte sebi kaficu, čajić, sipajte bombone u činiju i bacite se na pretraživanje po sajtovima ili katalozima. Ja, recimo, jako volim kataloge i uopšte, osećaj da držim knjigu, to jest časopis u rukama. Super je što se sve može i na kompu pročitati, ali od šuškanja papira bolje uspavanje nema. A i nikako da nateram e-knjige da mirišu onako, posebno...

Najpre obiđite sajtove velikih izdavača, pogledajte šta novo nude, kakve su cene, da li su postavili nekakvo obaveštenje o sajamskim popustima i koje će knjige biti na akcijama. Mnogi veći izdavači imaju odličnu tradiciju da neka starija ili pak, manje prodavana izdanja, prodaju na sajmu veoma povoljno. Cene su se proteklih godina kretale od 99-399 dinara, pa sam tako pazarila neke knjige koje su mi se u prvom momentu cinile preskupim, a kasnije nisam stizala da ih kupim.


Posle obilaska velikih izdavača obiđite i sajtove onih manjih, koji su vam upali u oči na nekom od prethodnih sajmova. Ponekad se desi da tamo nađete veoma interesantne knjige ili pak, neka starija izdanja koja biste voleli da imate. Nije loše ni da obiđete sajtove velikih distributera knjiga kakav je recimo BookBridge ili Dobra knjiga. Eto, ja godinama jurim knjigu "Trava od devet mrakova" Janka Levnaića, i ako je ove godine ne nađem u BBridžu, jedino mi preostaje da kontaktiram pisca i pokušam od njega da doznam kako da je nabavim (knjiga se inače bavi vilama).


Naravno, kada već obilazite sajtove izadavača, držite pored sebe otvoren spisak knjiga i ubacite cene i cene sa popustima, budući da moje iskustvo govori da sam uvek najveći popust dobijala kod izdavača. Naravno, ovo ne mora biti pravilo, tek... možda je to kod mene stvar navike. Naravno, cene uporedite i sa onima kod distributera, ne bi bilo od zgoreg. A da, desilo mi se, eto, da u Deretinoj knjižari nađem knjige jeftinije nego kod izdavača, eto, izuzetak da potvrdi pravilo.

Ovo je jedan kratak spisak sajtova:

http://www.informatika.com/index/10065/cndx/izdava%C5%A1tvo.sr-Latn-CS.htm
http://www.arhipelag.rs/
http://www.dereta.rs/default.aspx
http://www.orfelin.info/indexa.htm
http://paladin-beograd.com/
http://www.tardis.rs/
http://www.algoritam.co.rs/
http://www.bookbridge.rs/
http://www.knjizare-vulkan.rs/
http://www.knjizara.com/

Ako se setim jos neke adrese, nakadno ću je ubaciti.

1 коментар:

  1. I ja pravim spisak po izdavačima, sa cenama, pa ako je mnogo povoljnije na Sajmu, kupim. Kod Lagune obično ne pazarim ništa jer mi je jeftinije s onim članskim popustom od 25%. Sviđa mi se sajt Dobre knjige jer su tu naslovi lepo sortirani po izdavačima.

    ОдговориИзбриши