Странице

субота, септембар 29, 2012

Gozba za knjiškog moljca - Nizinske pripreme

Pošto smo se popeli na stolicu, krevet, stolicu i krevet zajedno i pregledali policu (nadam se, prebrisali prašinu sa iste) i okončali visinske pripreme prelazimo na nizinske pripreme.
Verovatno ste do sada, tokom proteklih godinu dana, u glavi pribeležili neke zanimljive naslove koje niste imali prilike da kupite ili, jednostavno kao i ja, čekate neki veći (čitaj sajamski popust). E, sada je pravo vreme da te naslove bacite na 'artiju. Al' pošto su divit i hartija davno izašli iz mode, sedite za komp i otvorite excel.

Zašto excel a ne word? Zato što ste vi profesionalni i ozbiljni sajamski kupac, a ne tamo neki... neozbiljni. 

Kad ste otvorili novi dokument u excelu, napravite sebi lepu tabelu. Moja ima više kolona (o redovima drugi put): ime knjige, ime pisca, izdavač, cena, cena sa popustom, gde ima popust i kupujem/još-malo-da-razmislim kolonu. Unesite te već unapred smišljene naslove i resto navedeno, samo ne popunjavajte onu kolonu kupujem/još-malo-da-razmislim. Za nju ima vremena. I jedan ekstra savet, ja volim da svoje knjige grupišem po izdavačima, jer mi to posle olakšava trku kroz sajamske hale.

E, kad ste napravili sebi tabelicu i sačuvali je na više različitih mesta (uključujući da ste jednu poslali sami sebi na mail, nikad se ne zna pu-pu-pu), vreme je za prvu disciplinu u sajamskom n-toboju, kros kroz sajtove izdavača. Ali o tome više sutra.

1 коментар: