Странице

субота, октобар 06, 2012

Gozba za knjiškog moljca - Sudi o knjizi po njenim koricama

Danas se nećemo baviti prenesenim značenjem izreke da se o knjizi ne sudi po njenim koricama. Jer, kada planirate svoj odlazak na sajam, o knjizi ćete najčešće suditi baš po njenim koricama. 



Još jedan način da se sudi knjigama... po ukusu




Zašto?

Pa zato što su na koricama, pored primamljive slike, često nalaze korisne informacije, počevši od naslova, autora, preko kratkog sadržaja, pa do kratkih recenzija koje, ponekad, nemaju blage veze sa kvalitetom knjige koju kupujete.

Dakle, verzija gorepomenute izreke 1.1 kad je sajam u pitanju jeste: "Sudi o knjizi po njenim koricama, ali nemoj po recenziji."

Jer recenzija nije ništa doli subjektivnog mišljenja, i to plaćenog; za razliku od vas koji plaćate da biste pročitali neku knjigu, recezenti su plaćeni da bi je čitali i nažvrljali, uglavnom, pozitivnu, hvalospevnu kritiku. Subjektivno mišljenje možete dobiti i to potpuno besplatno i od svojih prijatelja, roditelja, uže i šire rodbine. Mada, kad su knjige u pitanju, nemamo svi isti ukus, pa se nemojte iznenaditi da vas neko za koga mislite da ga odlično poznajte i kome kažete da volite epsku fantastiku/naučnu fantastiku/mitologiju, najpre upita da li ste vi u nekoj sekti (dešavalo se) a onda konstatuje kako je epska fantastika za muškarce (i to se dešavalo).

Kao i recenzije i preporuke drugih mogu biti korisne kada se odlučite da kupite neku knjigu. Takođe, dobar deo izdavača vam na svojim sajtovima nudi opciju da pročitate kratak odlomak iz romana, što nije loš način da se upoznate sa knjigom. A i komentari drugih čitalaca, koji su takođe omogućeni, često mogu biti korisniji i od recenzije.

Naravno, kiksevi i promašaji sa kupovinom knjiga se uvek dešavaju. O tome šta raditi sa knjigom koju ste kupili a ne dopada vam se naredni put. 


Нема коментара:

Постави коментар