Странице

среда, фебруар 27, 2013

Tri gracije

ili nomenklatura putnika u gradskom prevozu po meni

Tri gracije, Primavera, S. Botičeli
Ja sam NERVOZNA. Moja primarna, jutarnja vrsta kada treba da uđem u krcatu 39-ku. Nemoguća misija, u kojoj bi i  Tomika izvisio. Najpre sam fina i molim ih da se pomere. Onda režim, gunđam... po potrebi i ujedam. Smetaju mi rančevi, torbe i kolica. Pitam se znaju li ostali da je bolje da ih ujede besna lisica nego ja? Protiv besnila su izmislili vakcinu. Protiv mene, nervozne, još uvek nisu. Ne znam da li planiraju?

TRI GRACIJE - ovu vrstu ćete lako prepoznati. To su tri tinejdžerke ili tri robusna studenta koji stoje nakačeni oko šipke na vratima, u pozi indetičnoj trima gracijama sa "La primavere." Nema teorijske šanse da se sklone odatle. Silaze ili stanicu posle vaše ili na poslednjoj. 

VERNIK - ovu vrstu mora da ste primetili. Krste se dok autobus skreće na dva desna točka na krivini pre stanice. Krste se kad uđu u autobus. Krste se kad isti prođe pored crkve. Krste se kad siđu. 

POŠLA KOKA NA PAZAR - sa kolicima, u 7.00. Ova vrsta se naručito sreće u autobusima i tramvajima koji prolaze pored velikih pijaca. 

SPRINTER ili TRKAČ -  ova vrsta se deli na dve podvrste i bezbroj varijeteta. Vrste su 

                  a) TRKAČ NA 200-300m SA PREPONAMA - primetili ste kad je počeo da sprinta kad je autobus počeo da se približava stanici. Vešto će preskočiti sve prepreke: kola, kante sa smećem, druge vrste na stanici i verovatno će ući u autobus pre vas.
                
                 b) TRKAČ NA KRATKE STAZE - bez obzira da li je ušao prvi ili poslednji, već je ošmekao prazno sedište i stuštio se na njega. Oštrina vida i brzina trkača su u suprotnoj proprociji od godina starosti, što su stariji, to su oštrookiji i brži.

ČITAČ -  još jedna vrsta sa mnogo podvrsta. 

                a) ČITAČ KNJIGE - moja druga, popodnevna vrsta, uglavnom se svrstam u nju kad se vraćam sa posla i ima slobodnog mesta. Obzirom na podvrstu DALJINSKI ČITAČ, o kojoj će takođe biti reči, preferiram da nosim knjige sa što sitnijim slovima ili pak Oxford Handbook of Clinical Medicine. Jeste da sa njom u tašni pištim ko luda u prodavnicama, ali to je lako podnošljiva i korisna žrtva.

               b) ČITAČ DNEVNE ŠTAMPE - ovo je najčešće jutarnja vrsta čitača. Češće živi u simbiozi sa daljinskim čitačem od prethodno opisane podvrste.

               c) DALJINSKI ČITAČ - parazitska podvrsta koja živi u simbiozi sa prethodne dve, nešto češće sa čitačem dnevne štampe. U zavisnosti od sposobnosti, čitaće vam preko glave, ramena, podvlačeći se ispod vas ili pak sa 20m razdaljine. Može se dogoditi da vas ljubazno zamoli da ne okrećete stranu dok i on ne pročita ili će pak samo ljutito uzdahnuti što ste je okrenuli pre vremena. Njegovog.

Daljinski čitač  može biti i sledeća vrsta, KOMENTATOR, koji ne samo što čita, već daje i vrlo rečite komentare na tekst, članak ili knjigu koju čitate. Često se sreće i podvrsta KOMENTATOR SA TURETOVIM SINDROMOM, koji komentare začinjuje i sočnim psovkama, proklinjući državu, vladu, gradski prevoz, BUS-plus, čovečanstvo ili vas jer ste mu okrenuli stranu.

...

(nastaviće se sledeći put kad ne budem mogla da ujutro uđem u 39-ku)



1 коментар:

  1. Verovatno sam i ja čitač knjige, koliko sam ih samo pročitala u prevozu! Nisam još naišla na komentatora, a baš bih volela da razmenimo mišljenja :-D

    ОдговориИзбриши