Странице

недеља, јул 22, 2012

Šesnaest dana juna - dan jedanaesti

Stripovi

Bitan deo mog detinjstva. Sve je započelo slučajnim otkrićem Asteriksa i Taličnog Toma kod mojih ujaka, a nastavilo se sa Fantomom, Mandrakom, Princom Valijantom, Ripom Kirbijem, Krckom i Spiruom, Alanom Fordom, Dikanom (kako da zaboravim njega!), Hogarom, Tintinom, Iznogudom, Umpah-pahom, porodicom Tarana, Modesti Blejz i Flešom Gordonom i tako dalje i tako bliže.

Ostade mi velika žal što su krajem osamdesetih godina objavili samo dvanaest brojeva Princa Valijanta i prekinuli sa objavljivanjem. Kasnije, iz ovog ili onog razloga nikad nisam kupila ukoričene (još jedna stavka u planovima), pa sam onda na preskok čitala epizode u sačuvanim Stripotekama.

Ne znam zašto, ali nikako nisam uspela da zavloim Marvelove stripove i junake. Čak ni filmove snimljene po njima nisam  gledala. Ali ako neko odluči da snimi film - igrani ili animirani, što da ne - po Dikanovim avanturama, ima da se nacrtam u prvom redu bioskopa.

P.S. Eto, zaboravih da spomenem fenomelnalne stripove Đorđa Lobačeva rađenim po motivima Puškina i naših narodnih bajki i epskih pesama. Mislim da i dana danas u nekoj kutiji čuvam Zabavnike sa njima.


Нема коментара:

Постави коментар