Странице

понедељак, децембар 17, 2012

Vrući saveti za hladne zimske dane - Novogodišnji bioskop

Svaki put kad neko pomene novogodišnje filmove, ja veselo uzviknem:

~Most na reci Kvaj!

Posle toga usledi začuđeni pogled i komentar: "Sam u kući?"

~Ne! Lorens od Arabije! Ben Hur! 

-Sam u kući dva?

~Ne, ne, ne! Povratak Džedaja!

-Love actualy?

E, tu ja već napuštam konverzaciju sa neprosvetljenim sagovornikom. Jer ja sam odrastala sa Zimskim bioskopom (i u dogledno godišnje doba, Letnjim) i fenomenalnim  četvorodnevnim novogodišnjim i božićnim maratonom na Art kanalu (je l' zna ko god imali ga još uvek na kablovskoj?). Tako da za mene spisak novogodišnjih filmova u manjoj (ili većoj) meri nema blage veze sa praznikom. Stoga sleduje kratki pregled meni omiljenih filmova za praznične dane, filmova kojima se rado vraćam i gledam.

Tres Caballeros


Lorens od Arabije, Most na reci Kvaj, Tri kabaljerosa i Mač u kamenu - za ovaj paket 4 u 1 me vezuje uspomena na Novu Godinu koju smo proveli u Zrenjaninu, kod ujaka koji je netom nabavio video rekorder. Tri kabaljerosa i Mač u kamenu su bili iznajmljeni iz videoteke (seća li se toga ko god?), a Lorens i Most su bili snimljeni na traci sa televizora.

Indi!!!
Zvezdani ratovi i Indijana Džouns - po tri filma, tokom tri neradna dana, prvi, drugi i treći januar su uvek bili rezervisani sa gospodina Harisona Forda. Nova Godina bez HF nije bila Nova Godina ni tada, a bogme ni sada. Četvrti deo, kao i prva tri dela (po Lukasu, ne po meni) nikako ne ulaze na ovaj spisak. Nekako nemaju tog šarma.
Lorens od Arabije, Ben Hur i Prohujalo sa vihorom - sa Artom nije bilo greške, znala sam da će ih prikazati svake Nove i danima bih se unapred radovala ponovonom gledanju ovih filmova. 

Isto važi i za Viktor - Viktorija i Moje pesme moji snovi.

Naravno, pošto sam ja ludak, a svaki ludak ima svoje veselje, a moje je veselje da gledam unedogled Neki to vole vruće, možete se opkladiti da ću ga opet gledati. A možda i Nema biznisa kao što je šoubiznis, My Fair lady, Hello Dolly i Gigi. 
Žiži

Postoje praznični filmovi koje volim. Ili bar postoje dva. Znam da svuči kao kliše, ali ako niste gledali do sada Divan život i Nismo mi anđeli sad je pravo vreme. I ne, ne mislim na Dragojevićev film, koji se stalno prikazuje, već na luckastu, otkačenu komediju sa Hemfrijem Bogartom, Aldom Rejem i Piterom Justinovim iz pedesetih godina. A kad sam već kod Pitera, dodajem na spisak i Ana i kralj.

A da ne bi sve bio čisti Holivud, ubacujem Još jedan dan života i Prodavačicu ljubičica, koji se obavezno gledaju sa mamom.

Naravno, Dizni je neophodan začin svakog praznika, pa pored ona dva gorenavedena crtaća, dodajem i Fantaziju (i staru i novu, koja ima šarma, ali ipak stara Fantazija je stara Fantazija), Lepoticu i Zver, Robina Huda i uopšte, sve stare Diznijeve crtaće. Nekako, i pored svih simpatija, ovi novi mi nemaju tu čaroliju.
Kako odoleti
I to bi, recimo, bio neki preliminarni spisak, koji je podložan iznenadnim napadima dopunjava i širenja na sve ostale zimske dane.

P.S. Možda ove godine uspem da odvojim vremena da pogledam trodelnu rusku verziju Rata i mira. Neizostavni deo letnjeg i zimskog bioskopa mog detinjstva.

P.P.S. Evo, prve dopune: Božić Herkula Poaroa! Kako sam mogla da zaboravim najbolji dodatak svakoj Novoj Godini? Malo arsenika i cijanida! Može i u vidu Arsenika i starih čipki.

P.P.P.S. Neko je spoemnuo Nevolje sa bebom? Davno ga nisam gledala, baš bih mogla.

P.P.P.P.S. Ruski crtani filmovi.




3 коментара:

  1. Ja sam izgleda nešto starija, pa mi je prva asocijacija na novogodišnje filmove ruski crtani film "Snežna kraljica". :-)

    ОдговориИзбриши
  2. Svi ruski crtani filmovi apsolutno ulaze na spisak. :D

    ОдговориИзбриши
  3. I ja volim da gledam po godišnjim dobima - zima je zaista dušu dala za Diznijeve crtaće, Harija Potera, Čarlija i fabriku čokolade...

    ОдговориИзбриши