Странице

недеља, април 22, 2012

Knjige na metar ili kako pročitati Džojsa do pola


Davno su prošla vremena kada su dame i gospoda,  a kasnije drugovi i drugarice, ulazili u knjižare i razgledajući sabrana dela Tolstoja, Dostojevskog i Kardelja, naručivali metre i metre knjiga.

„Ako može u plavoj nijansi, da mi se slaže uz tapete u dnevnoj sobi i mebl štof na plave cvetiće u spavaćoj.“

Naravno, tada su još uvek postojali knjigovesci koji su izlazili u susret ovakvim željama. Kako je lagano odumirao ovaj lep zanat, tako su se police u domovima sve više i više bile šarenije.

I ja, eto, naivno, pomislih kako smo upokojili tog metarskog vampira. Kako sam samo pogrešila!

Pre par meseci naletoh, zahvaljujući sveznajućom internetu, na vest da su se u jednom beogradskom kafiću (nek ostane bez imena da mu ne pravim reklamu) pojavile knjige na centimetar! Da, da, na centimetar!

Ali ti centimetri nemaju veze sa opalom kupovnom moći (jednostavno, ne može se više kupiti 3m knjiga, skupo je), već sa dubinom police.

Elem, vlasnici su odlučili da oplemene malo svoj kafić i kulturno ga uzdignu. Stoga su kupili police i knjige. Ali, kako se ispostavilo, police su bile plitke i knjige po svojim dimenzijama nikako nisu mogle da se uklope. I šta sad? Vratiti police i naručiti dublje?


Ne! Skupo!

Jednostavnije je uzeti sekač i cap! Preseći knjige na pola! Daleko jeftinija metoda!

Doduše, možda su mogli da kupe ona džepna izdanja, ali i to je skupo! Preseći knjige – jeftino!!!

Već neko vreme se mislim da odem u taj kafić i popijem precenjenu im kafu, samo da bih videla taj fenomen. Ako ga do sada nisu sklonili već.

A onda ću moći da se pohvalim da sam do pola pročitla Džojsa. Ali baš do pola.

2 коментара:

  1. Haha, genijalno! xD

    Baš sam nedavno i ja prvi put čula za ovaj fenomen od zgrožene drugarice (koja je završila Filološki fakultet, pa je bila za trunčicu više zgrožena od ostalih prisutnih). Da mi je da znam čija je to briljantna ideja bila! Ako ikad odem tamo, biće to da knjigama odam počast minutom ćutanja.

    ОдговориИзбриши
  2. Kakav vandalizam (to kažem kao čitalac i bibliotekar), ne mogu da verujem! Bila sam u tom kafiću (ako je onaj na koji mislim, u centru grada), ne nameravam više da ostavim ni dinara tamo.

    ОдговориИзбриши